Degustacja serów Marka Grądzkiego oraz dobranych do nich win

9 marca 2018r. zapraszamy na ucztę dla Podniebienia czyli spotkanie z Markiem Grądzkim, który opowie nam o swoich serach, produkowanych dla najlepszych szefów kuchni w Europie, w tym dla Modesta Amaro.

Spotkanie połączone jest z degustacją win z wprowadzanej do stałego naszego menu karty Kone Sera. O takich pozycjach jak Chablis czy Barolo i innych winach dobranych do prezentowanych serów, opowie Marek Goralski - somelier z firmy Wine Bureau.

Poniżej pełen opis serów i degustowanych win

Ser kozi, podwędzany na zimnym olchowym dymie, zamknięty w siatce, proces wędzenia trwa dwa, trzy dni. Cały czas należy pamiętać o nie przekroczeniu temperatury 35 stopni. Dodatkiem jest macierzanka polna, zwana polskim tymiankiem podbijająca smak sera.

Propozycja wina:

Amarone della Valpolicella, Montigoli
Dry, Italy, Venice, vine stock: Corvina (70%); Rondinella (15%); Corvinone (15%),
Producer: Cantina valpolicella Negrar

Legenda i winiarska ikona ziemi weneckiej. Potężne wino wytrawne o niepowtarzalnej głębi i miękkości dotyku. Powstaje w pracochłonnej technice appassimento, znanej głównie z produkcji win słodkich. Polega ona na kilkumiesięcznym suszeniu zebranych gron dla koncentracji cukrów. Te jednak fermentują kompletnie, dając wysoką zawartość alkoholu i wielką esencjonalność. Wino dojrzewało w dużych, tradycyjnych beczkach ponad trzy lata! Bogate i pełne wino, wśród aromatów konfitury z leśnych owoców, likier wiśniowy, elegancki tytoń i gorzka czekolada. Zmysłowa gładkość na podniebieniu skutecznie kryje siłę garbnika. Długi, miękki finał.

Ser kozi wykonany techniką korycińską, świeży. Dodatek kozieradki wywołuje smak orzechów i lubczyku. Wskazany dla uczulonych na orzechy a lubiących ich smak. Ser podpuszczkowy

Propozycja wina:

Chablis
Dry, France, vine stock chardonnay Domaine Thierry Mothe

Głęboka zielono – żółta barwa. W nosie nuty cytrusów i zielonych jabłek, wzmocnione mocną mineranością. W ustach aromaty kwiatowe i owocowe, jabłka, brzoskwinie, przechodzące w długi, zrównoważony finisz.

Ser kozi wykonany techniką bałkańską, podpuszczkowy, dość mocno sprasowany, podwędzany, przed tym procesem posypany pieprzem cytrynowym. Dojrzewający kilka tygodni, im starszy tym twardszy i bardziej intensywny w smaku.

Propozycja wina:

Solaris
Semi dry, Poland, vine stock Solaris, producer: Winnica Turnau

Wino powstało na bazie odmiany solaris, przystosowanej do uprawy w chłodnym klimacie.
Jego barwa jest delikatna, o słomkowych odcieniach. Aromat średnio intensywny, przynoszący na myśl zapach cytryny, gruszki i jabłka. W smaku wyczuwalna jest kwasowość i subtelna słodycz, które dobrze ze sobą współgrają.

Ser typu mimolette, kozi, dojrzewający, o intensywnym pomarańczowym kolorze i słodkawym posmaku.

Propozycja wina:

Crianza, Bodegas Condado de Haza
Dry, Spain, Ribera del Duero, wine stock: tempranillo
Producer: Bodegas Condado de Haza

Eleganckie, łagodne, z doskonale zaznaczonym dotknięciem beczki, która zapewnia mu strukturę, słodkie przyprawy i wanilię. Jest to wino nabrzmiałe owocem i jednocześnie subtelne, delikatne, z bardzo trwałym finałem. Wyśmienity przykład potencjału regionu Ribera del Duero i dowód na to, że wielkie nazwiska potrafią nadać winu swój styl z poszanowaniem siedliska i cech charakterystycznych regionu.

Ser Krzywonos, nazwa – jak mówi Marek Grądzki - na cześć Heni Krzywonos i Maćka Kozłowskiego genialnego odtwórcy roli kozackiego pułkownika w Ogniem i Mieczem. Podpuszczkowy bez dodatków, dojrzewający. Zamknięcie skórki czarną parafiną opóźnia oddawanie serwatki, im dojrzalszy tym bardziej intensywny w smaku, dość miękki, wilgotny.

Propozycja wina:

Pinot Noir Marlborough Sun
Dry, New Zeland, Marlborough, vine stock: Pinot Noir, Producer Saint Clair

Ta trudna w uprawie odmiana idealnie odnajduje się w nowozelandzkim klimacie. Owoce zbierane są w chłodzie poranka, aby zachować złożoność smaków. Barwa przejrzystej czerwieni z purpurowymi refleksami. Przeważające aromaty dojrzałych ciemnych jagód – wiśni i czarnej porzeczki. Bukiet dopełniony nutą wanilii i białego pieprzu. Skoncentrowany, intensywny smak odsłania tony dojrzałych wiśni, czarnej porzeczki i śliwki, wsparty taninami z beczki.

Bomba czosnkowa – ser kozi, dojrzewający w palonym sianie z ekologicznych łąk Marka Grądzkiego, czosnek to polska odmiana Harnaś, charakteryzująca się głębokim i intensywnym smakiem i zapachem. Podpuszczkowy, smak wielowątkowy z wyczuwalną na końcu nutą czosnku.

Propozycja wina:

Barolo Giacomo Fenocchio
Dry, Italy, Piemont, wine stock: Nebiolo, Producer Azienda Agricola Giacomo Fenocchio

Zaledwie 7.000 butelek rocznie. Tradycyjna metoda długiej maceracji: naturalna fermentacja bez dodatku drożdży, do 40 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Starzenie przez pierwszych 6 miesięcy odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dalsze 30 miesięcy w dużych pojemności slawońskich beczkach. W kieliszku puszcza do nas oczko klasycznie rubinowy odcień, zmiękczony lekkimi refleksami fioletu. Eteryczne subtelności kuszą gorzką nutą lukrecji, różami i gamą ciepłych w odbiorze, pikantnych aromatów.

Startujemy o godz. 19:00. Koszt uczestnictwa: 90 zł.
Vouchery do nabycia na stronie internetowej w zakładce „Menu/Vouchery”