Degustacja win i serów Marka Grądzkiego pod hasłem „beczka a wino”

W piątek, 23.03.2018r. (start godz. 19:00) zapraszamy na degustację win i serów Marka Grądzkiego pod hasłem „beczka a wino”

Beczek używano niegdyś głównie dlatego, że były szczelne, nie tłukły się w transporcie i dawały łatwo przetaczać. Dzisiaj ceni się je ze względu na szczególny wpływ, jaki drewno dębowe wywiera na strukturę i charakter wina.

Podczas degustacji dowiemy się jaki wpływ ma maceracja w beczce na wino, trochę o historii naczyń do przechowywania wina, dowiemy się jakie drewno jest używane do produkcji beczek i czym różnią się beczki z dębu amerykańskiego od beczek z dębów europejskich.

Zdegustujemy:

I. Wino niemacerowane w beczce

Baron Landron de Guevara Rioja Tinto
Dry, Hiszpania - Rioja, szczep: Temranillo, Graziano, Mazuelo
Ekstraktywne wino o przyjemnej, miękkiej strukturze. Mocne i atrakcyjne aromaty czerwonych owoców. Podniebienie bardzo mięsiste, skoncentrowane i aromatyczne. Wino żywe, młode i owocowe.

Do wina posmakujemy sera Marka Grądzkiego, świeżego, z macierzanką. Jest to ser kozi, podwędzany na zimnym olchowym dymie, zamknięty w siatce, proces wędzenia trwa dwa, trzy dni. Cały czas należy pamiętać o nie przekroczeniu temperatury 35 stopni. Dodatkiem jest macierzanka polna, zwana polskim tymiankiem podbijająca smak sera.

II. Wino macerowane przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego

JP Private Selection
Dry, Portugalia – Peninsula, Castelao, Syrah, Cabernet Sauvignon, Bacalhoa Vinhos de Portugal

Produkowane z odmian winorośli Castelao, Syrah i Cabernet Sauvignon uprawianych w regionie Península de Setúbal, gdzie winogrona mają długi cykl dojrzewania, który wzmacnia i różnicuje cechy poszczególnych odmian winorośli. Wszystkie trzy odmiany winorośli winifikuje się oddzielnie przy użyciu tradycyjnej metody i utrzymywano oddzielnie aż do ostatecznej mieszanki. Jego piękno i majestat zaczyna przemawiać już w dostojnej, ciemno-czerwonej barwie. JP Private Selection ma intensywne aromaty z owocami czerwonymi, takimi, jak wiśnie i czereśnie. Znalazło się miejsce dla subtelnej gry pomiędzy nutami mięty, przypraw i wanilii. Delikatne i miękkie garbniki są obecne w winie w sposób wyraźny, acz doskonale harmonijny, dając mu długą, pełną i złożoną strukturę.

Do wina posmakujemy Sera Marka Grądzkiego zwanego bombą czosnkową. Jest to ser kozi, dojrzewający w palonym sianie z ekologicznych łąk Marka Grądzkiego, czosnek to polska odmiana Harnaś, charakteryzująca się głębokim i intensywnym smakiem i zapachem. .Podpuszczkowy, smak wielowątkowy z wyczuwalną na końcu nutą czosnku.

III. Wino macerowane 2 lata w beczkach z dębu francuskiego

Valdelana Rioja Reserva
Dry, Hiszpania, Rioja, szczep: Tempranillo, Graziano (5%), Bodegas Valdelana

Wino rioja reserva produkowane ze szczepu tempranillo z niewielkim (5%) dodatkiem graciano. Dojrzewa 2 lata w trzyletnich beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego oraz rok w butelkach. Wino niezwykle eleganckie oraz doskonale zrównoważone o bagatym, złożonym bukiecie. W smaku gładkie, długie z nutą dojrzałych owoców i przypraw na finiszu.

Do wina posmakujemy sera Marka Grądzkiego typu mimmolette. Jest to ser kozi, dojrzewający, o intensywnym pomarańczowym kolorze i słodkawym posmaku